top of page

Iskustveno učenje njemačkoga jezika na dvodnevnoj terenskoj nastavi u Hallstattu, Republika Austrija


Kako bismo se što bolje pripremili za polaganje certifikata Goethe Instituta Fit in Deutsch 1 i Fit in Deutsch 2, mi učenici 8. a razreda koji pohađamo izvannastavnu aktivnost njemačkog jezika Fit in Deutsch proveli smo dva dana u Republici Austriji.


Prvi dan, odmah nakon dolaska u Hotel Jozef, koji je smješten nedaleko Hallstatta, u mjestu Hüttau, imali smo ručak, a nakon toga slobodno vrijeme koje smo proveli u igrama na otvorenom. Imali smo priliku zaigrati odbojku, košarku, nogomet, a okušali smo se i u stolnom tenisu protiv profesorice Bujan i profesorice Marciuš Logožar. Nakon toga okupali smo se i opustili u vanjskom grijanom bazenu.


Navečer smo nastavili s druženjem unutar hotela igrajući stolni nogomet, bilijar i društvene igre koje smo ponijeli sa sobom u sobe te se još neko vrijeme družili prije spavanja.


Idući dan, odmah poslije doručka, krenuli smo za Hallstatt. To je malo mjesto uz istoimeno jezero okruženo Alpama koje je toliko bajkovito da je poslužilo kao inspiracija za Arendelle, mjesto radnje jednog od najpoznatijih novijih Disneyevih animiranih filmova, Frozen. U Kini je čak napravljena replika Hallstatta za sve one koji ne mogu uživo vidjeti ovo pitoreskno seoce.


U Hallstattu smo, uz stručno vodstvo na njemačkom jeziku, imali prilike posjetiti rudnik soli do kojeg smo došli prilično strmom uspinjačom. Kada smo izašli iz uspinjače, divili smo se prekrasnom pogledu. Prije ulaska u rudnik presvukli smo se u zaštitnu odjeću. Različiti nivoi u rudniku povezani su drvenim toboganima, što je razveselilo i nas i profesorice! Osim o proizvodnji soli, koja je u rudniku aktualna i danas, naučili smo općenito o geološkoj povijesti ovog područja i nastanku samog rudnika.


Imali smo priliku vidjeti i najstarije drvene stepenice na svijetu. Iz rudnika nas je odvezao vlakić. Hu, huuu!!! Nakon posjeta rudniku, krenuli smo u razgledavanje mjesta i na ručak. U kasnim poslijepodnevnim satima slijedio je povratak u Zagreb.


Hallstatt je prekrasno mjesto i svakako vam preporučamo da ga posjetite!




bottom of page